dill
Finn frem og gjør klar alle ingredienser.
Urteolje
Jeg laget urteolje selv, den kan med fordel lages på morgenen, eller til og med dagen før.
1 dl olje blandes med 1 fedd hvitløk og urter. Jeg brukte basillkum, dill og kruspersille denne gangen, kjør oljen jevn med stavmikser.
Dampe hjerteskjell
Skyll hjerteskjellene godt i kaldt vann. Varm litt olje i en stor kjele, stek en halv løk blank, tilsett 2 fedd hvitløk finhakket - denne må bare steke med 30 sekunder. Tilsett 1 dl vin og fløte, og kok opp. Damp skjellene i ca. 2 minutter til de har åpnet seg. Ta kjelen av varmen og plukk ut skjellene.
Confiterte tomater
Bak cherrytomatene 1/2 time ved 160 grader. Tomatene legges i en form sammen med 2-3 hvitløksfedd og olje - gjerne en rosmarinkvist - og strø over maldonsalt
Sukkererter
Kok opp vann m 1 ts salt, og tilsett sukkerertene, kokes 30-60 sekunder og avkjøles raskt i kaldt vann, slik at de behlolder farge og sprøhet
Koke risotto
Varm opp hummer og fiskekraft i en kjele, du skal spe risottoen med varm kraft.
Smelt smør og olje i en stor gryte med tykk bunn. Stek 1/2 rødløk blank, sammen med finsnittet fenikkel, tilsett 3 fedd finhakket hvitløk og stek 30 sekunder - hvitløken skal ikke bli brun. Tilsett risen i gryta og varm den opp, den skal begynne å knitre før du begynner å spe med vin og kraft
Hell først på 1 dl hvitvin og kok den inn, før du fortsetter med kraft. 1-2 øser kraft, kok inn før du tar i mer kraft. Rør hele tiden og hold risen småkokende hele tiden.
Spe også med kraften fra du dampet hjerteskjellene (dette er verdens beste kraft!!), men selve muslingene må bare varmes raskt i risottoen helt til slutt - de blir seige med for mye varmebehandling
Risottoris skal koke 18 minutter
Villrekene kokes med de siste to minuttene
Tilsett parmesan og skall fra den økologiske sitronen + sukkererter delt i to - og helt til slutt varm opp muslingene i risottoen
Sjøkreps
Kjøp de største sjøkrepsene du finner, og få dem til å dele dem pent i to i butikken.
Varmes lett i en panne med litt hvitløkssmør med snittsiden ned
Anrettning
Risottoen legges pent opp på asjetter, legg confiterte tomater pent på siden, og legg 1/2 sjøkreps på toppen av hver porsjon
Ringle litt urteolje over tilslutt og pynt med en sitronbåt og eventuelt litt dill
Serveres med en italiensk hvitvin. Jeg fikk denne gangen anbefalt en
Terre d'Aione Greco di Tufo 2020 på Vinmonopolet, til 179,- denne smakte godt inntil. Ellers har jeg sett Soave anbefalt til risotto med hjerteskjell
.