SKALLDYRSRISOTTO


  • 350 g risottoris
  • 1/2 l hummerkraft
  • 1/2 l fiskekraft
  • 1 nett hjerteskjell
  • 12 argentinske villreker
  • 2 sjøkreps
  • 1 rødløk
  • 9 fedd hvitløk
  • 1/2 fennikel
  • 20 sukkererter
  • 20 cherrytomater
  • Skall av 1/2 økologisk sitron
  • 1 ss smør
  • olivenolje
  • 1/2 dl urteolje
  • 2 dl hvitvin
  • 1 dl fløte
  • 200 g finrevet parmesan
  • dill

    Finn frem og gjør klar alle ingredienser.
    Urteolje
    Jeg laget urteolje selv, den kan med fordel lages på morgenen, eller til og med dagen før. 
    1 dl olje blandes med 1 fedd hvitløk og urter. Jeg brukte basillkum, dill og kruspersille denne gangen, kjør oljen jevn med stavmikser. 
    Dampe hjerteskjell
    Skyll hjerteskjellene godt i kaldt vann. Varm litt olje i en stor kjele, stek en halv løk blank, tilsett 2 fedd hvitløk finhakket - denne må bare steke med 30 sekunder. Tilsett 1 dl vin og fløte, og kok opp. Damp skjellene i ca. 2 minutter til de har åpnet seg. Ta kjelen av varmen og plukk ut skjellene.
    Confiterte tomater
    Bak cherrytomatene 1/2 time ved 160 grader. Tomatene legges i en form sammen med 2-3 hvitløksfedd og olje - gjerne en rosmarinkvist - og strø over maldonsalt
    Sukkererter
    Kok opp vann m 1 ts salt, og tilsett sukkerertene, kokes 30-60 sekunder og avkjøles raskt i kaldt vann, slik at de behlolder farge og sprøhet
    Koke risotto
    Varm opp hummer og fiskekraft i en kjele, du skal spe risottoen med varm kraft.
    Smelt smør og olje i en stor gryte med tykk bunn. Stek 1/2 rødløk blank, sammen med finsnittet fenikkel, tilsett 3 fedd finhakket hvitløk og stek 30 sekunder - hvitløken skal ikke bli brun. Tilsett risen i gryta og varm den opp, den skal begynne å knitre før du begynner å spe med vin og kraft
    Hell først på 1 dl hvitvin og kok den inn, før du fortsetter med kraft. 1-2 øser kraft, kok inn før du tar i mer kraft. Rør hele tiden og hold risen småkokende hele tiden. 
    Spe også med kraften fra du dampet hjerteskjellene (dette er verdens beste kraft!!), men selve muslingene må bare varmes raskt i risottoen helt til slutt - de blir seige med for mye varmebehandling
    Risottoris skal koke 18 minutter
    Villrekene kokes med de siste to minuttene
    Tilsett parmesan og skall fra den økologiske sitronen + sukkererter delt i to - og helt til slutt varm opp muslingene i risottoen
    Sjøkreps
    Kjøp de største sjøkrepsene du finner, og få dem til å dele dem pent i to i butikken.
    Varmes lett i en panne med litt hvitløkssmør med snittsiden ned
    Anrettning
    Risottoen legges pent opp på asjetter, legg confiterte tomater pent på siden, og legg 1/2 sjøkreps på toppen av hver porsjon
    Ringle litt urteolje over tilslutt og pynt med en sitronbåt og eventuelt litt dill 

    Serveres med en italiensk hvitvin.  Jeg fikk denne gangen anbefalt en

    Terre d'Aione Greco di Tufo 2020 på Vinmonopolet, til 179,- denne smakte godt inntil. Ellers har jeg sett Soave anbefalt til risotto med hjerteskjell


    .